NB! Adressen gammel.fuglum.net inneholder den gamle fuglum.net-nettsida... med andre ord en masse utdatert informasjon, og det aller meste er ikke oppdatert på 2-3 år. For ordens skyld flytta jeg nettsida, og fram til jeg får gått over en del adressering vil mange linker og lignende ganske enkelt ikke fungere ... å få denne gamle sida i orden igjen er ingen prioritert oppgave, så hvor fort ting vil bli ok tør jeg ikke en gang antyde... følg heller med på fuglum.net ... der skjer det forhåpentligvis en del spennende nytt!

-
-
 
[an error occurred while processing this directive]
www.fuglum.net - Klikk her for å returnere til forsiden  
-
- -
    Du er her: www.fuglum.net > Erlend > Den lange soga (livshistoria mi)

Den lange soga - livshistoria mi

- Starten:
Den trettende mars nitten søttiåtte ble jeg født. Etter ei lita stund på fødeavdelinga ved Namdal sykehus flytta jeg inn til mamma (Karin), pappa (Odd) og storesøstra mi (Line Marthe). De to første årene bodde vi fint oppi "Brona" på gården Fuglem i Overhalla kommune. Mamma arbeidet som frisør og pappa var regnskapsfører, mens Line Marthe ikke var helt ferdigutdannet ennå (ikke så rart egentlig, hun er bare fire år eldre enn meg). Men så fikk mamma og pappa plutselig en genial idé: Nå kjøper vi et fint gårdsbruk i ei idyllisk lita grend i utkanten av Grong kommune. Som tenkt, så gjort (foreldrene mine har egentlig aldri vært redd for å prøve nye ting, for å si det sånn). Våren 1980 flyttet vi altså inn på Valskrå gård på Øyheim i Grong.

- Den første tida:
Vi kjøpte gården av Torfinn og Anna Haugum, som nå flyttet inn i et nybygd "kårhus" tett inntil gården. Resten av barndomstida mi tilbrakte jeg utrolig mange timer oppe i "Nystu" på besøk hos Torfinn, Anna og Målfrid (Annas mor). Før jeg begynte i barnehagen gikk jeg rundt sammen med Torfinn dagen lang. Han lærte meg å lage pilbue og seljefløyte, vi spikket mange tresverd og armbrøster, og skjold og spyd hadde vi også tid til. Som du kanskje skjønner var jeg veldig opptatt av middelalderen. Den første boka jeg leste var selvfølgelig "Robin Hood", og Robin var, ved siden av Torfinn, min største barndomshelt og mitt fremste forbilde (og de er det vel egentlig ennå). Jeg lærte å bli veldig glad i naturen, og Torfinn og jeg gikk ofte på "jakt" på jordene i nærheten av gården. Med kruttlappbørsa godt ladet skjøt vi både gauper, rev, ørn, bjørn, løver og tigre! Etter en stund begynte jeg på barnehagen, og fikk mange nye venner. Men Torfinn var, og ble, den personen jeg brukte mest tid sammen med. Straks jeg kom hjem fra barnehagen bar det rett oppi Nystu for å få "pottetgoill, saft å dråpps". I denne tiden var det jeg begynte på de mange oppdagelsesferdene i skogen og utmarka bak heimgården. Sammen med forskjellige venner ble enorme strekninger tilbakelagt i vår streben etter å finne nye, spennende og skjulte områder i villmarka. Kanskje fant vi en skjult liten slette, kanskje fant vi en hittil uoppdaget fjelltopp? Livet var spennende, med en hel uendelighet å utforske... Men det var ikke bare natur og middelalder som opptok hjernekapasitet hos unge, lovende Fuglum: Masters of the Universe (He-Man, Skeletor & Co.), Mask og Transformers tok etter hvert også sine jafs fra timeplanen.

- Barneskolen:
Høsten 1985 startet jeg på Bergsmo barneskole, lokalisert på ei myr i utkanten av Bergsmo sentrum (vi elevene kalte den for Blautmyra slaveri...). Jeg fant fort ut at jeg ikke mislikte skolen så mye som vi ungene var programforplikta til å gjøre. Klassen min talte til sammen ni elever som sammen utgjorde et godt miljø og en rimelig trygg hverdag. Lærerne på Bergsmo'n var en kjempeflott gjeng som ofret mye av seg selv i jobben, en jobb de gjorde utmerket alle sammen! Jeg var interessert i så godt som alt, noe som førte til at jeg ikke hadde store problemer med å lære. Sånn rundt fjerdeklassen begynte jeg å spille trompet i Grong kommunale musikkskole, og etter noen år med individuell intruksjon og samspill begynte jeg i Grong Skolemusikk. En eller annen gang i løpet av barneskoleårene ble jeg også aktivt medlem av Grong Skytterlag, en positiv aktivitet som toppet seg med seier i kretsmesterskapet for klassen eldre rekrutt. Geværet ble dessverre låst fast i stativet etter en kneoperasjon, motivasjonen var borte. I ni-ti års alderen begynte jeg etter hvert å hjelpe til mer og mer hjemme på gården. Det var koselig å være med mamma og pappa i fjøset, og jeg var stolt for hver gang jeg kunne få ansvaret for en ny liten oppgave. Om sommeren dyrka vi kinakål, noe som førte til at store deler av sommerferien gikk med til kålhøsting og -pakking.

- Ungdomsskolen:
Ungdomsskolen på Mediå ble erobret høsten 1991. På GBU ble jeg kjent med nye folk, jevnaldringer fra andre deler av kommunen. Tre års evigvarende kamp mellom B- og A-klassen satte nok sine spor samtidig som jeg kjempa meg gjennom konfirmasjon, pubertet og andre kvasi-eksistensielle problemer. Mot slutten av tida på ungdomsskolen hadde jeg lyst til å bli skuespiller, og vurderte å søke meg inn på dramalinje på videregående. Men fordi jeg hadde gode karakterer måtte jeg begynne på allmennfag på Grong videregående skole.

- GVS:
Har du noen gang hørt om "Reform '94" ?? Den store utdanningsreformen som omorganiserte hele det videregående skolesystemet? Som reformer flest vedtok politikerne at den skulle gjennomføres på tross av manglende finansiering og på tross av massiv motstand fra de reformen gjaldt. Jaja, uansett: Vi som var en del av førsteårskullet høsten 1994 var en slags prøvekaniner. Mange detaljer og mye av innholdet i reformen var ikke helt klarlagt før vi starta, men vi gikk på med godt mot. I løpet av tre år på GVS opplevde vi og lærerne våre mye frustrasjon og mange problemer på grunn av reformen. Vi takla selvfølgelig alt på beste måte. Til tross for R94 var perioden høsten '94 - våren '97 en kjempefin tid for meg. Grong videregående er en liten skole med elevtall i underkant av tre hundre, og skolen har både yrkes- og allmennfaglige linjer. Dette, sammen med en samling stort sett kjempeflotte og profesjonelle mennesker kalt lærere, bidrar til at skolen har et kjempegodt, nært miljø der folk tar vare på hverandre. Da jeg forlot GVS våren 1997 var det med en vemodig følelse nederst i ryggmargen, jeg var (og er) veldig glad i Grong videregående!

Høsten 1994 markerer ellers et annet viktig skille i livet mitt: EU-kampen sto på tapetet, og jeg var (for å si det veldig mildt) mektig engasjert på nei-sida. Jeg deltok aktivt i nei-arbeidet, hørte på og deltok i debatter, gikk i demonstrasjonstog og plaga livet av kjente og ukjente med endeløse argumentasjonsrekker. Dette engasjementet ledet meg etter hvert inn i en aktiv tilværelse i den flotte ungdomspolitiske organisasjonen Senterungdommen (SUL). Den politiske interessen min har i løpet av de siste fire årene ført til forskjellige verv på lokal- og fylkesnivå i tillegg til deltagelse på flere landsmøter. For tiden sitter jeg i kommunestyret i Grong for Senterpartiet, samtidig som jeg er politisk nestleder i Nord-Trøndelag Senterungdom. Politikk har okkupert mye av tida mi etter at jeg ble aktiv, men jeg har aldri angra på at jeg bruker krefter på å si i fra. For hver gang du får gjennomslag for et forslag, for hver gang du har vært med på å forandre, blir du like hellig overbevist om at det er verdt arbeidet fram mot resultater. Etter mange års seilas på politikens lunefulle hav kan jeg ikke annet enn å anbefale alle andre å engasjere seg politisk!!

- SFHS:
Høsten 1997 begynte jeg som elev ved musikklina på Sunnhordland Folkehøgskule på vakre Halsnøy. Det skulle vise seg å bli ett av de beste årene i mitt liv - i tillegg til det fantastiske miljøet med alle de utrolige menneskene, var det her jeg fant min sprudlende flotte Maria!

Jeg har ikke rukket å skrive ned mer av livshistoria mi ennå, men jeg har et ønske om å få gjort noe med det en gang...


Til toppen av siden

Til toppen av siden

Til toppen av siden

Til toppen av siden

Til toppen av siden

Til toppen av siden

 
   Copyright ©2001 - æLenn